Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2017 20:13 - Орехите са най богати на калорична витаминна храна, те блокират раковите клетки
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1417 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 20.03.2017 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всичко в орехите  е  идеално  за усвояване от човешкия организъм. Затворени в здрава черупка  запазват хранителни  и лечебни  свойства. Орехите е  най добре да чупите  преди консумация. Запазвайте сухи, чисти и черупките. Събирайте, сушете листа.  Хранителната стойност е висока: само 100г ядки осигуряват дневната потребност на организма от мазнини и 16% от необходимите белтъчини. Орехът е особено богат на ценните за човешкия организъм минерални соли. С изключително високо съдържание на витамин С са зелените плодчета на ореха. В 100г от тях се съдържа до 3000мг% витамин С. В сухите ядки това съдържание е 15-30мг%. В тях има още каротин, РР, В и други витамини. Те съдържат още и етерично масло, което придава специфичния вкус на ореха.  Сред всички ядки първо място се полага на ореховата. По количество на полезни вещества орехът няма равен на себе си в растителния свят. Например съотношението на линолевата и линоленовата киселина, тези най-ценни за организма ни полиненаситени мастни киселини  е 5:1, точно такова, каквото се препоръчва за здравословно хранене.

Листата на ореха имат високо съдържание на витамините С,В,Р, провитамин А. За това намират широко приложение в медицината при възпаление на венците, кожни заболявания, гнойни рани, за подобряване на храносмилането, против глисти, за възбуждане на апетита и др.

Фосфорът и магнезият, влизащи в състава на орехите, поддържат нормалното функциониране на клетките на мозъка, а калият, желязото,сярата, цинкът и медта защитават сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Полиненаситените мастни киселини, чието съдържание в орехите е много високо, спомагат за понижаването на холестерола в кръвта.

За да помогнем на мозъка и сърцето, да подобрим паметта си, да се избавим от безсънието и неврозите, за да поддържаме нормално кръвно налягане, както и да укрепим имунитета, диетолозите съветват всеки ден да се ядат по 30-40г орехи. Те са полезни при заболявания на стомаха и червата, също така за черния дроб, бъбреците и далака. Магнезият, съдържащ се в орехите действа успокояващо и ни помага да свалим напрежението и да се отпуснем.

Но хората с наднормено тегло трябва да внимават с употребата на орехи, тъй като в 100г ядки се съдържат 450-500килокалории. Хората с проблеми с теглото не трябва да приемат повече от 30г орехи на ден.  Ореховата ядка е складирала в себе си голямо богатство от витамини, минерали, биоактивни и есенциални хранителни вещества. Биоактивни вещества са: елаговата ( фенолната) оцетната киселина, баластни вещества. Есенциални хранителни вещества са: витамин Е,С,В-витамините,Р, прости ненаситени мастни киселини(28%), многократно наситени Омега-3 мастни киселини(5%), флуорид, калий, железни и кобалтови соли, йод. По количество на витамин С орехът стои наравно с шипките и касиса.

Орехите пречистват кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклерозата, благодарение на антиоксиданта витамин Е. От друга страна ненаситените мастни киселини Омега-3 помагат за понижаване на лошия холестерол и пречат на окисляването му от свободните радикали.Баластните вещества допринасят допълнително за неговото понижаване. В крайна сметка се предпазваме от инфаркт и инсулт.  В рамките на две седмици, при лечение с орехи лошия холестерол може да се намали с 10%.

Орехът подобрява паметта и благоприятстват при запек. Въпреки, че в ореха се съдържат 65% мазнини, консумацията му намалява липидните показатели в кръвта (ядката изобилства от мастни киселини- полиненаситени). Те заедно с минералите правят орехите изключително подходящи като лек при хипертония, атеросклероза и общоукрепващо средство за кръвоносните съдове.
Орехът е уникален естествен „инструмент“, намаляващ холестеролните нива. Ядките се отличават с несравним вкус.

Върху основата на тази почистваща база по нататък действа отличния витаминен и минерален комплекс и се подобряват сърдечната и мозъчната функция. В доза от 20г ядки дневно, орехите са и добро лекарство срещу гуша. Но орехите имат и друга лечебна мощ-те блокират раковите клетки. Дължат тази си способност на елаговата киселина.

Елаговата киселина се свързва с канцерогенните вещества като полициклични ароматични въглеводороди и по този начин ги обезврежда. В този процес тя е 300 пъти по-ефикасна от другите фенолови киселини. Пази ДНК от атаките на свободните радикали. Елаговата киселина стимулира образуването на антитоксични ензими. Тя може да спре развитието на рак в начален стадий на хранопровода, белите дробове и кожата.

Ореховото масло е също много полезно.

Съдържание на минерали в 100 г. орехи.

В сто грама от тях ще откриете следните минерали в съответните количества:

  • Калий – 441мг; в процентно отношение покрива 22% от количеството за деня;
  • Фосфор – 346мг; покрива 49%
  • Магнезий – 159мг; покрива 40%;
  • Ценното железо – 2,89 мг; покрива 29%;
  • Натрий – 3,53 мг; покрива 1%
  • Манган – 3,41 мг; покрива 68%;
  • Цинк – 3,1 мг; покрива 21%;
  • Ценния минерал мед – 1,59 мг; покрива 53%;
  • Селен – 0,00мг; покрива 0, 01%;
Съдържание на витамини в сто грама орехи:
  • С – 1, 41; 2%
  • В1 – 0,34; 29%
  • В2 – 0,15; 13%
  • В3 – 1,13; 7%
  • В5 – 0,57; 11%
  • B6 – 0,54; 36%
  • В9 – 9,88; 2%
  • А – цели 21,16 мг; 0,21%
  • Е – 0,71мг; 3%
  • К – две цяло и осем (2,8) мг; 4%
  • ценните омега три киселини – девет мг, срещу рекордните 339%
Безспорно най-ценни са по отношение на покриване на дневната доза от изключително ценните омега 3 киселини – сто грама орехи доставят повече от три пъти от необходимите количества от тях. Точно тридесет грама от ядките са необходими за стопроцентово покриване на дозата от ценните киселини за ден

Дневния прием на орехи да е до 40 гр., може да се редува със сурови слънчогледови семки до 40гр.

При захарен диабет.

С цел превенция и контролиране на диабет (най-вече от втори тип) е задължително осъществяването на ефективен контрол и наблюдение на метаболитните процеси. Завишен е рискът от сърдечни усложенения са диабетноболните. Главна цел на диетата на тези пациенти е минимизиране на риска от потенциални сърдечни проблеми. Прибавени към балансираната диета, орехите в количество от 30-60g повишават издръжливостта на системата, както и гъвкавостта на нейните съдове.

За профилактика на рак.

Учени са установили нови и интересни факти за вълшебните ядки – включването им в постоянната диета намалява наполовина вероятността от рак  Становище гласи – орехите значително намаляват броя на тумор и допринасят за намаляване на размера на вече съществуващи такива.

Лечение с орехи.

За лечебни цели от орехите се използват не само техните невероятно вкусни и полезни ядки, но и вътрешните преградни стени, корите и листата.
Орехово масло е ефективен продукт, използван при бъбречни проблеми. Добре познатата ни вкусна комбинация от орехи с мед притежава дори силата да лекува от туберкулоза . Антиоксидантите в ядките са изключително ефективни за насърчване на умствената дейност и поддържане на цялостния тонус и добра кондиция. Нещо повече, орехите повлияват укрепващо на съдовите стени.

Преградките на орехите.  Почиствайки ядките, обикновено изхвърляме преградките. Вероятно не предполагате, че от тях се приготвя тинктура, подобряваща хормоналния баланс и ефективно насърчваща имунния отговор .

За да я приготвите е необходим спирт (сто грама) и преградките от ядките (изчистите 30 ореха). Най-малко 10 дни настоявайте лека, след което е възможно да започнете терапия с него – по двадесет капки, приемани от три до четири пъти ежедневно.

Ореховите черупки.

В ореховата черупка присъстват в големи количества фенолни карбоксилни киселини и кумарини. Тя е богата на стероиди, кумарини и танини.

Oрехови черупки, за чиито ползи не подозираме, са отличен инструмент за бързо овладяване на различни кожни проблеми. Успешно борят дори екзема и в този случай се препоръча специална вана в комбинация с изсушени листа.
За направата й варете за двадесет минути триста грама от съставките във вода (литър). Съставките настоявайте 3-4 часа. Преди да прибавите инфуза към водата, предварително го филтрирайте.

Лековитите черупки  намират приложение и за избавяне от сериозни заболявания, когато се приготви тинктура от тях. Две трети от стъклен буркан с херметически затваряща се капачка напълнете със счукани черупки и долейте с водка. Относно времето за настояване ще откриете различни мнения в интернет. Някои източници препоръчват черупките да се настояват във водката седмица-две, а други поне два-три месеца. По-дългият период е препоръчителен, тъй като алкохолът извлича полезните агенти от черупките в максимални дози.
По лъжица от нея, приема на празен стомах, повлиява успешнно състояния и заболявания като:
Орехови ядки.  въздействат положително на паметта и оказват незаменима помощ на диабетноболните. Те също така притежават хипотоничен ефект.

Листа от орех.   Ореховата шума (листата от орехи) по лечебни ползи не отстъпва на ядката в ореха. Листата са главни носители на полезни вещества като аскорбинова киселина, флавоноиди, каротин и гликозиди.

Отварата от тях способства за отстраняване на налепи и възпалителни състояния на гърлото и за заздравяване на венците. С  орехова шума ефект при болестни състояния на пикочната система.

 








Гласувай:
12


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14260985
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930