Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2013 23:43 - За "тоя" списък, който не е като "оня" *
Автор: boristanouscheff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1567 Коментари: 0 Гласове:
0



Сайтът „Българска демокрация“ пусна в Интернет лист съдържащ имената на хората, които са активни лица в кампанията насочена  срещу протестиращите граждани. Списъкът носи посланието си още в заглавието - "Комисарите на подмяната". Оказва се обаче, че за част от включените в него, излагането на показ на ролята, която те упражняват като публични личности е неприемливо. Тяхното възмущение не закъсня да залее медийното пространство под формата на изненада и неприкрито раздразнение от представянето им редом до В. Дърева, А Симов, Н. Бареков, П. Волгин...

Моята първоначална реакция също беше емоционална виждайки в публикацията имената на хора, които високо ценя като професионалисти. Но до отричане на списъка не достигнах. Най-малкото, защото нито една от личностите в него не се беше разграничила от участието си в обслужващата статуквото медийна и/или политическа среда, отговорна за мизерното ниво на обществените ни взаимоотношения.  Чрез списък или не, но винаги идва моментът, в който трябва да платиш за привилегията да работиш на обществената нива. И цената е благодарност или отхвърляне в зависимост дали си сял  доверие или не.

Спомнете си основния въпрос, който продължава да мобилизира протестите - КОЙ? И когато най-после някой се опитва да му даде, макар и частичен, отговор, всички започват да обсъждат нескопосания му (защото непълен и неточен) и анонимен (като че ли, ако не беше такъв, нямаше да бъде анатемосан) начин на представяне, вместо да оценят усилието да имаме все пак наченки на отговор. Не сме в пред 10-то ноемврийската епоха, за да не си даваме сметка, че вече никой не може да се крие зад колективната отговорност. Днес тя е персонална и преди всичко морална, особено когато сметката се предявява от обществото. Ето защо не можем да си спестим посочването на отделните имена, независимо на коя от упражняващите власт и влияние "колона" принадлежат.

Факт е обаче, че личната отговорност се отхвърля от засегнатите. Това се потвърждава от основната им критика насочена не към основанията за включване в списъка, а към паралела, който се правил с тоталитарните практики. В продължение на месеци да заразяваш публиката си със собствените ти тревоги и подозрения към протестиращите, защото интелектуалната ти мобилизираност го налагала, е нещо подразбиращо се, но пък да те отметнат като "мобилизиран", това вече е осъдително. Истинските демократи трябвало да се разграничат от подобен начин на действие. Защо обаче да е осъдително, формата ли не отговаря на съдържанието? Само затова ли, че списъци е имало и през фашизма и комунизма? Да речем, но тогава какво е  нео(б)съжданият от никого списък с преподавателите подкрепящи протеста - подходяща демократична практика за поименно разпознаване на соросоидите и платените протестъри?  Ами класацията на ФОРБС, която си е едно към едно лист на задкулисието, нима бе обявена за "лов на вещици"? За тези значи може, но за нас не бива, така ли?  Май, се оказва, че гледната точка е "според зависи"!

Ако съдя по "сбърканите" имена в списъка, то те са на хора демократи, но позволили си в един или друг момент да критикуват освен протестиращите и позициите на Реформаторския Блок и ДСБ. Много е възможно някой от по-тъмните разцветки на синьото да е съставил въпросния списък включвайки в него "ревизионистите". Не особено почтено, ако този е бил водещият критерий, както и това, че цялата тази история носи печата на анонимност (не е достойно за демократична в основата си инициатива), но така или иначе, начинанието се вписва във фокуса КОЙ. Пресиленият отклик на списъка само свидетелства в негова полза, доколкото издава съществуването на една нагласа на съзнанието, която би могла да бъде  обозначена, в добрия случай като гузност, в лошия като озлобление, а като цяло, навежда на мисълта: "Veritas odium parit" (истината води към омраза)!

Приемам, че списък, това звучи отминало, но само формално. В случая нямаме за цел разконспириране, а единствено изброяване на лица обединени от общото си отрицателно отношение към крайните критики към властта. Няма изнесено нищо, което да ги обвинява, дискредитира или остракира. Някогашните списъци бяха "индекси" - на забранените хора – и обслужваха репресията, този тук е насочен към защитата на една кауза  чрез знанието за отрицателите й. Към включените в него ние самостоятелно можем да определяме отношението си и надявам се, по достатъчно интелигентен начин. Може да се спори дали соченето с пръст е най-добрият начин да се бори подмяната (другото име на "прехода" ни) чрез поименно посочване на участниците в нея – "argumentum ad hominem", но като цяло този подход се вписва в търсенето на истината за несполучилия ни преход, а тя, както знаем, когато се премълчава, се превръща в отрова. (Ницше)

Засега общественият интерес е центриран на личностното ниво - КОЙ. Но това е обективно следствие на подменения ни преход, на подменените същности. Няма никакъв смисъл да се опонира на или дебатира с фалшивото говорене на сламените човеци. Трябва най-напред  да се проникне в задкулисието, да се свалят маските, да се разбере кой дърпа конците. Списъците са един от възможните отговори на тази потребност. Те  може и да превръщат общественото пространство в съдилище, но само морално. Моралът е условието "sine qua non" върху, който се надграждат дебатите за смисъла и целта на търсените промени.

Индивидуалната отговорност на конкретната личност, поне за обществото, което се опитваме да изграждаме, е водеща. Наистина, по нашите земи, във въпроса КОЙ имплицитно се съдържа и отговора на въпроса "защо" - знае се - за да пребъде властта на парто-мутро-дс олигарсите, на  цялата червена кохорта, чиято цел е била винаги една - яхването на народа ни. Работата е там, че това познание не ни освобождава от задаването на въпроса КОЙ. Това е начинът за реалното поемане на вината (и то без мезетата) от индивидуалните й носители. Без тази, ако не съдебна, то поне морална отговорност, всякакви разговори анализиращи обстоятелства и концентриране върху перспективи са безпредметни и представляват единствено разхвърляне на бисери пред свинете (за да си послужа с този библейски образ).

КОЙ е и поемането на персонална отговорност, е и пътят към почтеност в действията. Едни други въпроси, като "как" и "защо", свързани с обстоятелствата довели до случилото се, нямат отношение към моралните изисквания на основното питане. Те могат да са в основата на причинно-следствената връзка докарала на власт мутрите и обслужващите ги калинки, да са базата за разсъждение на политолозите, но не и ценностния център, около който се обединяват съмишленици. Да, трябва да се търси отговор и на политическите въпроси "защо се стигна дотук", "как да се организираме" и т.н.,  но улицата за масовата си изява има нужда не от анализ а от кауза и тя е, при наличието на разнопосочни политически нагласи, изключително морална (общият знаменател). Въпросът КОЙ (за публичната роля) там не се поставя от партийните централи а от самата нея. Прехвърлянето му на друга плоскост би имало за последствие поредното оредяване на редиците на онези, които все пак са обединени от някакви ценности отвъд политическите си пристрастия.

Борис Танушев

* На 4-ти февруари 1992 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган и неговият помощник Мехмед Тефик предават в турското посолство списък с имената, длъжностите и местонахождението на всички български разузнавачи от външното и военното разузнаване изпратени на работа в чужбина. В него има 1300 имена. Списъкът е изготвен лично от Стоян Ганев (външен м-р в правителството на Ф. Димитров) и Живко Попов (кадрови офицер от ДС). Списъкът, според СДС, е "мероприятие" на БСП и ДС с цел да ги скарат с ДПС. Продължението на тази афера е с т.н. "жълт плик", в който Стоян Ганев, в опита си да се оневини, подхвърля изфабрикувани от ДС доказателства за някакво мнимо сътрудничество на Ф. Димитров с тайните служби.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boristanouscheff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 370419
Постинги: 60
Коментари: 98
Гласове: 77
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031