Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2011 17:33 - Европейският дългов социализъм
Автор: boristanouscheff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2708 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 18.11.2011 11:05


  Препредавам със съкращения текста на една аналитична статия, защото отдавна не съм попадал на толкова точно наблюдение за икономическите последици от политическите ориентации в ЕС. Изводът е самоналагащ се - трябва обединеното европейско семейство веднъж завинаги да се еманципира и отхвърли водаческите претенции на страни като Франция, които възприемат интернационалното взаимодействие единствено в социалистическата му трактовка, за повече интервенционизъм, в служба обаче не на "класата" (освен ако не е тази на банкерите), а на никога непомръкналите им имперски амбиции. -----------------------------------------------------------------
Филип Багус, в. “Франкфуртер алгемайне”

- Филип Багус е асоцииран професор по икономика в Университета "Крал Хуан Карлос" в Мадрид и автор на наскоро публикуваната книга "Трагедията на еврото" (Финансов книгоиздател).
 

Дали интеграцията трябва да бъде спонтанна, идвайки “отдолу”, или централистична и наложена “отгоре”? С избухването на дълговата криза Европа попадна в спирала от интервенции, а дирижираното развитие и централизмът са във възход.


Историята на европейската интеграция може да бъде описана като непрекъсната борба между две течения - либералната и социалистическата идея за Европа.

 

Според привържениците на либерализма за съществуването на мирна и процъфтяваща Европа е нужно само едно - свобода. Стоки, услуги, капитали и хора трябва да могат необезпокоявано да пресичат границите, а частните права на собственост да бъдат защитени. От идейна гледна точка либералната традиция произлиза от англо-шотландското просвещение и вярата в самоорганизиращите сили на обществото.


Според теорията на Фридрих фон Хайек [австрийски икономист, политически философ и промотор на либерализма] редът е спонтанен. Импулсът за разрастването на Европа трябва да идва “отдолу”, а икономическото сътрудничество и взаимозависимостта се стабилизират от мира. Традиционно тази концепция се защитава от Великобритания, Холандия и Германия.

 

Социалистическата концепция пък предвижда изграждането на Европа като крепост - протекционистична навън и интервенционистка навътре. Целта е да се създаде централизирана европейска държава, която може да  изпълнява интервенционистичните цели. Интеграцията идва “отгоре” чрез унифицирането на правилата и чрез преразпределение. Тази идея идва от рационалистично-френската традиция, която Хайек определя и като “сциентистка”. Тя се опира на пресилена вяра в разума и механична представа за функционирането на обществото.

 

Традиционно социалистическата концепция се подкрепя от френския политически елит, който след войната се стреми към интеграция на Германия и заместване на загубената колониална мощ. Изпълнението на тези цели се търси в изграждането на единна европейска държава под френско ръководство. Допълнителна подкрепа концепцията получава от южните европейски страни и социалдемократите от всички партии.

 

Воалът на незнанието

 

За бащите основатели на обединена Европа Аденауер,  Шуман и Де Гаспари ужасите на войната все още са пресни и те застават зад либералната концепция, защитавайки свободната търговия като гаранция за мира. Частичен успех за либералната концепция са Римските договори от 1957 година, които гарантират така наречените четири основни свободи - свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора. От либерална гледна точка  проблемът бил плановото развитие на селското стопанство, поради което Лудвиг Ерхард [германски икономист, социолог и политик. Канцлер на ФРГ 1963/66 година и председател на Християндемократическия съюз в периода 1966/67 година] се противопоставя на договорите. Ерхард защитава една възможно най-голяма Европа с надеждата, че по-голямата хетерогенност на страните участнички в европейския проект ще затрудни или ще направи невъзможно налагането на преразпределящ, диригентски централизъм.

 

Ако погледнем назад, Римските договори, които са сключени зад нещо като “воал на незнанието” за дългосрочните последици, са успех за либералите. Чрез тях се засилва трансграничната конкуренция и се ограничава възможността политиците да водят “клиентелска политика” в по-голяма степен, отколкото се е очаквало.

 

С годините обаче социалистическата доктрина наваксва.  Налагат се интересите на бюрокрацията - повече преразпределение чрез регионалните, кохезионни и социални фондове означава по-голяма нужда от бюрократи. Престижът, властта и доходите на бюрократите се увеличават и този стремеж става един от основните двигатели за политическите действия след “новата политическа икономия”. Към тези тенденции се добавя и стремеж към централизация, тъй като Европейската комисия си присвоява правото на инициатива за нови законопроекти, докато за Европейския парламент остава само да предлага промени.

 

През 1989 година се сринаха плановите икономики на страните от Източна Европа и падна Берлинската стена. Имаше опасност съотношението на силите между по-скоро либералните и социалистически страни в Европа драматично да се измени.  Тежестта на Германия нарасна, а бившите страни от Източния блок се устремиха към Европа, след като вече имаха предостатъчно опит с централизъм и планова икономика и също биха се присъединили към поддръжниците на либерализма. Поради тази причина подкрепящите социалистическата концепция се опитаха да предотвратят бързото разширяване на ЕС и засилиха усилията си за централизация чрез “задълбочаване” на интеграционните процеси.

 

Зародиш на “трансферен съюз”

 

С Договора от Маастрихт бе закрепена целта за въвеждане на единна валута и още тогава бе заложен зародишът на “трансферен съюз”. Специфичната конструкция на еврото предизвика дългова криза, която поради липса на смелост за либерализация бива “разрешавана” чрез централизация и засилване на единната отговорност. Пактът за стабилност би трябвало да ограничава поемането на дългове, но се провали - за неспазването му никога не е имало санкции, тъй като нарушителите на правилата за дефицита би трябвало да се съдят сами.


През последната година и половина характерът на валутния съюз се промени коренно. Вече се прилага пълната противоположност на някогашния принцип за непоемане на чужди дългове. Изпаднали в нужда, правителствата на еврозоната въведоха нещо като дългов социализъм чрез превръщане на рисковете на отговорността в общи. А спиралата на интервенциите се върти все по-бързо [Лудвиг фон Мозес 1881-1973г. е австрийски и американски икономист, философ и писател оказал силно влияние върху развитието на съвременното либерално и либертарианско движение]. Силно задлъжнелите държави биват спасявани чрез нови дългове, а в замяна трябва да се откажат от свои правомощия.

 

Създаването на икономическо правителство стои в обозримото бъдеще. Това правителство ще хармонизира данъците и по този начин ще разруши данъчната конкуренция, която досега беше решителна съпротива срещу твърде силното разрастване на държавата. Въпреки че сега някои медии спекулират с германската доминация в Европа, поглед към миналото показва, че тази идея е с рационалистично-френски произход. Централизирано управляваната и дирижирана европейска държава се приближава все повече.


  var _gaq = _gaq || [];
  _gaq.push(["_setAccount", "UA-18692121-4"]);
  _gaq.push(["_trackPageview"]);
  (function() {
    var ga = document.createElement("script"); ga.type = "text/javascript"; ga.async = true;
    ga.src = ("https:" == document.location.protocol ? "https://ssl" : "http://www") + ".google-analytics.com/ga.js";
    var s = document.getElementsByTagName("script")[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
  })();


Гласувай:
1
01. анонимен - Неолиберализма иска да има ниски ...
12.11.2011 18:09
Неолиберализма иска да има ниски данъци и заплати.. Окей.. Но това води до бедна държава - изпомпване на капитал и ресурси.. Щото само с големи данъци и големи заплати парите могат да се задържат в държавата.. И тя държавата да е хубав МОЛ а не сергия.. А за хубав мол се плаща повече за наем в него.. Нали.. Иначе ще е една продънена сергия.. И това е доказано.. Виж дания.. Дания..
цитирай
2. анонимен - blog.doncho.net/?p=443
12.11.2011 18:13
blog.doncho.net/?p=443
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristanouscheff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 177494
Постинги: 53
Коментари: 97
Гласове: 63
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031