Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 11:36 - Свидетелство за системата отнемаща деца от родители
Автор: boristanouscheff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4148 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.03.2010 12:03


Свидетелство за системата отнемаща деца от родители

Предоставям Ви тук, с незначителна редакторска намеса и частични съкращения, мнението от Форума бг-мамма (тема Български деца отнети във Франция в рубриката Клюкарник) на една българка, бивша социална работничка в Щатите, която коментира в темата начина на действие на техните социални служби. Тъй като самият аз от горчив личен опит  мога да свидетелствам, че има припокриване в методите на американци и французи, давам гласност на тази нейна изповед:

"Господи какви глупости са изнаписани в предишната тема [Френски магистрат ми отне децата / форум бг-мамма – рубрика Родители в чужбина] и неоснователни нападки към човека [бащата] и то от хора които хал хабер си нямат какво страшно нещо са социалните служби занимаващи се с отнемане на деца от родители. Просто нямам думи да опиша възмущението си от тези абсолютно безчувствени хора.

Само човек живеещ в чужбина знае каква страшна машина е това. Аз съм го изживяла на собствения гръб, когато по нелепа случайност бях въвлечена в такъв процес като професионалист. И когато възстанах срещу абсолютните абсурди и демагогии (о, те са обучавани на демагогия от детска възраст), бях уволнена за несправяне с професионалните си задължения. Затова пък съвестта ми пред Бог е чиста, че не се омърсих с такъв тежък грях.

Прекрасно разбирам болката на това семейство. Но съм убедена, че сами те никога няма да се справят. Бащата там имаше прекрасно предложение за асоциация за помощ срещу институционално насилие (повярвайте, няма по-големи насилници). Това е много добра мисъл. Ако няма активна намеса на българската държава, на медии, на съд за защита правата на човека, просто не знам как би станало нещо. Хората дори средства за адвокат нямат. Това е чудовищно - толкова ли няма кой да помогне за наемането на добър адвокат?

Чета хронологията на събитията описана от Даниела [майката] в предишната тема и не мога да не отбележа едно. Всички жертви на институционно насилие допускат една единствена, но фатална грешка. Доверяват си личните проблеми на чужди хора и приемат различен вид помощи и услуги от разни социални организации или професионалисти. Това е недопустимо и трябва да си го напишат на челото с големи букви ВСИЧКИ, особено живеещи в чужбина. Ама гледачки разни за помощ, ама не знам си какви глупости...НИ-КО-ГА!!! Те са всички "тайни агенти" и наблюдатели. Трябва им зацепка за да изопачат фактите както на тях им е изгодно.

Не разбирам как са могли да допуснат такава грешка при вече задвижена машина на социалните да не избягат веднага в България. Веднъж захапали, те никога не пускат докато не си постигнат своето. Месеци наред събират досиета и лъжесвидетелстват на база съвсем невинни истински факти. И вече на съда никой и с нищо не може да ти помогне. Защото до съд те не докарват дело ако не са абсолютно убедени че лъжесвидетелствата им ще го спечелят с гръм и трясък.

Била съм част от цялата тази машина и знам много добре как стават нещата. И мен са ме учили на демагогии и как се интерпретира даден факт или изказване на родител в досиетата.Обучавана съм на тези неща и на практика знам как функционира системата.

Помощникът когото ти пращат да те отмени за няколко часа се инструктира предварително какви са му функциите- ежедневно да пише рапорти срещу майката с най-дребни подробности. Прибрала се уморена се интерпретира като влязла намръщена и агресивно настроена, забелязана някъде прах в дома се формулира като немърлива по отношение на чистотата в дома, включила телевизор- неадекватен за деца шум и тв програми, не така погледнала детето, държала се студено и резервирано, не го взимала на ръце и прочее глупости.

Майката в подобни случаи се праща на един куп мероприятия УЖ за нейна помощ, които на практика са всички с цел да я следят и съставят досиета. В крайна сметка преди нещата да стигнат до съд, има поне десетина-петнайсе събрани досиета от "независими" експертизи и свидетелства на професионалисти (които по същността си доказват едно и също- това, което ТРЯБВА да бъде доказано). Всички тези инструкции на "помощниците" се раздават предварително по телефона, а те си знаят работата- за това им се плаща. Те обикновено държат връзка и се отчитат почти ежедневно в устна форма на този който е инициатор на делото (това може и да не е социален работник). По-късно му предават и рапортите си. 

Самият социален работник когато се включи (то е на малко по-късен етап) работи в екип с този който е завел делото и е в най-тесен контакт с него. Измислят се начини как невинния факт да бъде приподнесен в докладите шокиращо. При необходимост от лекарска експертиза, лекарят също се инструктира по телефона като му се разяснява надълго и нашироко за колко неадекватен човек става дума. Намесват се психолози които подкрепят всичко това с научни изследвания за това до какви необратими последствия за психиката и здравето води шума от музика или тв в къщи.

Още факти искате ли? Да ви преразказвам конкретния случай за който бях уволнена? Няма да стане. Това е само капка в морето от подобни. Не е важен един конкретен факт, а факта на съществуване на подобни античовешки системи. Държави, в които нямаш право да казваш това което мислиш още от най-малка възраст, и си обучаван да рапортуваш това, което искат да чуят от теб. Държави, в които просперира лицемерие и бюрократщина на най-извратено ниво.

Откак напуснах и смених тотално професията, не искам и близко да се доближавам до подобен род вонящи практики, и съм много щастлива. То си е добре да не знаеш - спиш спокойно.

Аз много мислих дали да не се явя на съда като свидетел на майката [за друг случай става въпрос] и да не разкажа как стоят нещата с всички тези скалъпени доклади, но се отказах. Това са много опасни хора и ако ме подгонят мен, светът ще ми се стори малък. Отнеха й детето за нищо и още ми тежи на съвестта че не й помогнах. Макар че на уволнена кой би повярвал? Ще интерпретират като отмъщаваща си от обида.

Нямам представа дали се печели от това, дали изпълняват някакви нормативи по отнемане, но конкретно в моя случай това беше завист на една бездетна жена (инициаторката на досието). Аз я хванах веднъж тет-а-тет и директно в очите я попитах нямаш ли страх от Господ - и двете знаем че всичко това са лъжи на празно място. Тя тогава се вбеси, вика, крещя като луда, че не и пукало за моя Господ, който несправедливо раздавал децата. А аз ако съм посмяла да си отворя устата ще си имам много сериозни проблеми.

Но това е само тя, а в цялата тази работа не участва една единствена жена (забележете че преди всичко става дума за жени в цялата тази система). Тук е включено много народ. На тях им влиза в служебните задължения и се страхуват да не изгубят работата си (като мен) -  предполагам затова съдействат безропотно.

Аз изгледах филмчето [
на Карбовски] в бокса и мога да потвърдя думите на бащата - обикновено огромна част от участващите изобщо не са виждали нито един член от семейството или децата. Те знаят за случая от устата на свой колега и към всеки останал като счупен телефон се препредава все по-изопачено и по-шокиращо. Най-интересното е, че на тази база се пишат някакви официални становища и заключения с авторитетния подпис на влиятелен чиновник.
 

Представете си едно събрание от 20 и кусур човека където само 2-ма сте виждали родителите и имали личен контакт - ти и инициаторката. И всичките тези 20 човека се надпреварват да оплюват родителите с все по-цветущи епитети. Сега си представете, че ти ставаш и заявяваш, че всичко това е един абсолютен фарс, лъжа и инсинуация. Какво смяташ че ще остане от теб? Все едно да се опълчиш срещу мнението на целия форум (ама тук е доста по-безопасно). Не мога да опиша на какво бях подложена. От една страна не желая категорично да участвам в престъпление (а това Е престъпление), от друга, съзнавам ясно какво ще ми се случи ако не го направя.

Става въпрос за професии и длъжности които са много високо платени и не се получават току-така. За такова нещо можеш да загубиш не само работа, но и право да работиш въобще по тази професия (както стана де факто и при мен).

Изобщо не ме интересува вярва ли ми някой или не. За мен тази моя история беше професионална трагедия, която наложи отпечатък на целия ми живот. И съпругът ми направи и невъзможното да се отърся, забравя и изправя на крака отново. Вчера историята на това семейство ме върна в спомените отново до най-малки подробности, и отново преживях целия онзи кошмар. Мъжът ми ми забрани да чета форума и да се връщам пак към тази болка. Лесно ви е на някои да кажете просто «не ви вярвам и не може да бъде». Е не може, ама може. Това е факт и колкото и да си заравяш главата в пясъка, от това той не се променя.

Тук имаше много възгласи към бащата да не свързва нещата с политика, но нещата са много свързани искаш или не искаш. Това е държавна политика. И произвола на системата по отнемане на деца процъфтява с помощта на висша протекция. Големият парадокс е, че крадецът вика дръжте крадеца. Държави, в които отвличането на деца е държавна политика имат наглостта да плюят и очернят чужди социални системи, където подобно нещо никога не може да се случи. Това не са единични факти и не са грешки. Това е нормалната им практика и те се смятат всесилни и ненаказуеми в това отношение. " (...)

Deluse





Гласувай:
2



1. анонимен - един подобен случай
17.03.2010 03:46
Моят син е отвлечен от майка му. В момента водя дело по Хагската конвенция за международно отвличане на дете от родител в друга държава. Аз не познавам сина ми и той не познава мен, а той е вече на шест и половина години. Освен чрез конвенцията се боря и по интернет. Направил съм интернет сайт по случая, като съм показал всички документи по случая. Надявам се някой ден сина ми да види този сайт и да разбере истината. Направил съм сайта си така, че ако се напише моето име, името на майка му, вуйчо му или името на сина ми в Google, моят сайт да излиза в първа страница. Господинът може да направи собствена интернет страница по случая, в която да изложи неговите мисли, доводи и т.н. Някой ден децата му ще го прочетат. Моят сайт е: www.hristopetrov.com Съчуствам на болката на това семейство. Трябва да се борят да изкарат истината на показ. И тази истина ще бъде най-полезна за децата им някой ден. Ако се итересува как да го направи, с готовност ще му помогна. Не се изискват никакви специални знания, нито каквито и да е средсва, за да се подържа такъв сайт.
цитирай
2. semtomovi - Fashizmat trjabva da se BOJKOTIRA NEZABAVNO
20.05.2010 14:52
sastata greshka s "doveriet" v svedskite sociani sluzbi, storih i az, Mariyka v moja sluchaj, kogato stana skandal mezdu men i sapruga. Obache socialnite ne pishat "skandal mezdu maz i zena" ami "deca sa postradali". Balbukaneto v stomaha na dashterja mi (i 4-rimata prekarvahme stomashno-crevna infekcia" go izopachiha na "psiho-somatichni diagnozi" za zjaloto semejstvo. Dori uchilshteto na decata stana arena za kluki za lichnite mi problemi.
Tija darzavi koito kradat deza i falshifizirat diagnozi, koito vnushavat na emigrantite psihichno nezdrave trjabva da badat BOJKOTIRANI na vsichki niva na satrudnichestvo i ikonomicheski i diplomaticheski i politicheski!
Drug pat njama. Inache edin den fashizma im ste zarazi i Balgarija. I ES.
s UVAZENIE
M. TOMOVA-K.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristanouscheff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 372812
Постинги: 60
Коментари: 98
Гласове: 77
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930